27 Kasım 2010 Cumartesi

Pilates ve Nefes


Doğru nefes alışverişi pilatesin temel prensiplerinden bir tanesidir. Joseph Pilates de hayata nefes alınarak başlandığını ve hayatın nefes verilerek son bulduğunu belirterek nefes alışverişini pilatesin temel prensiplerinden biri haline getirmiştir. Aslında yeni doğmuş bir bebeğin karın hareketleri gözlemlendiğinde, nefesinde diyaframını kullandığı ve doğru nefes alıp verildiği fark edilecektir. Fakat zamanla insan doğru nefes alıp verme yeteneğini kaybetmektedir.
Pilatesten alınacak faydanın maksimum seviyeye yükseltilmesi için pilates egzersizleri doğru nefes alışverişiyle desteklenmek zorundadır. Her nefes alışımızda olabildiğince çok temiz havayı ciğerlere çekmemiz ve her nefes verişimizde de ciğerlerdeki kötü havayı sonuna kadar dışarı atmamız gerekmektedir. Bu sayede kanımızın her damlası oksijen açısından tazelenmiş olacak, enerjimizi daha etkin ve verimli kullanacağız.
Doğru nefes alışverişi, pilates hareketlerini yapmamızı da kolaylaştıracak bir unsurdur. Pilates hareketlerini ve nefes alışverişimizi birbiriyle koordineli bir şekilde ve hareketleri destekleyecek şekilde yapmak gerekmektedir. Nefes alınması gereken yerde nefes verilmesi veya nefes verilecek yerde nefes alınması bazen sakatlanmalara bile neden olabilmektedir. Bu nedenle pilates egzersizlerini kesinlikle ve kesinlikle uzman kişilerin yönlendirmesiyle yapmak gerekmektedir.
Pilatesteki nefes alıp verme sistemi ilk başta insana ters gelebilir ve alışmak biraz zaman alabilir. İngilizce’de “lateral breathing” adı verilen ve Türkçe’ye yanlamasına nefes alıp verme olarak çevirebileceğimiz nefes alışveriş sisteminde, karın kaslarını olabildiğince içeri çekmek ve aynı zamanda göğüs kafesini yanlara ve geriye genişletecek şekilde derin bir nefes almak göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Yukarıdaki nefes alışveriş sisteminde nefes alırken içeri çekilmiş olan karın kasları hem omurgayı korur, hem de vücudu destekler. Bu şekilde karın kasları da giderek güçlenmiş olur. Yanlamasına nefes alıp vermede temel olarak karın kaslarını geliştirmeye  Pilatesteki nefes alışveriş sistemine alıştıkça hareketleri yapmamız da giderek kolaylaşacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder