27 Kasım 2010 Cumartesi

Hamilelik Esnasında Pilates Yapmak Doğru Değil!


Pilates bedendeki tüm kasları eşit oranda güçlendirmeyi amaç edinmiş bir hareketler bütünüdür. Eğer bedenimizde güçsüz bir kas grubu varsa bu kas grubu yapılan hareketlerle diğer kaslarla eşit hale getirilir ve bedende doğru denge sağlanır. Pilates hamilelik öncesinde veya sonrasında yapılmalıdır.
Hamile olmadan önce oluşacak olan o ağırlığı taşıması gereken karın, üst bacak, sırt kasları eğer zayıfsa güçlendirilir. Eğer güçlendirilmezse omurga bu ağırlığı taşımak zorunda kalır ve sonrasında anne adayında fıtık oluşumu veya bel ağrıları başlar. Aynı şekilde diz içinde bu böyledir; eğer üst bacak kaslarınız zayıfsa tüm ağrılığı diz taşır, kıkırdaklar aşınır, menüsküs oluşabilir.





Hamilelik sırasında yapılması gereken en iyi egzersiz yogadır. Prenatal yoga, yani hamile yogası anne adayına nefes egzersizlerinin bol olduğu bir program sunar. Nefes egzersizleri hamilelik sırasında oluşabilecek mide bulantısını en aza indirger ve nefes kapasitesini arttırır. Nefes kapasitesinin artması demek bedene daha fazla oksijen alınması demektir ki bu da sağlıklı bir bebek için gereklidir. Ayrıca hamile yogasında yapılan egzersiz hareketleri de anne adayını doğuma hazırlamaya yöneliktir. Hamile yogası hamileliğin 3. ayından sonra başlanılması gereken ve doğuma kadar haftada 3 gün yapılması gereken bir programdır.
Yeni annemizin doğum sonrası egzersizi yine pilates olmalıdır çünkü hamilelik sırasında alınan kilolar göbekte ve basende oluşan sarkmalar yine en iyi pilatesle kaybedilir. Eğer doğum sonrası kardiyo pilates yapıyorsanız, kaslarda oluşabilecek laktik asit kana karışır ve emzirme dönemindeki anne sütünün tadını bozabilir. Bunun için emzirmeyi, egzersizden 2 saat sonra yapmak gerekir.




Herkesin yapması gerektiği gibi hamilelerin de spor ,yürüyüş ,yoga yapması gerektiğine inanıyorum.Bu konu ile ilgili konusunda uzman doktorlardan öğrendiğim bilgilere göre herkesin hamilelik süreci farklılık gösterir. Kimi ilk üç ayı yatakta geçirirken, kimisi son aylarında buna gereksinim duyar.Kiminin hiç hareket etmemesi gerekirken, kiminin de egzersiz yapması şarttır. İlk üç ay her zaman çok krıtiktir. Lütfen hamile olan kişiler bu uyarılarımı dikkate alsın ve doktoruna danışmadan hiç bir egzersizi bilinçsizce yapmasın.
Kısacası ; ben bilinçsizce yapılan spora ,konusunda uzman olmayan kişilerin ünlü diye kamera önünde yanlış bilgi aktarımına karşıyım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder