30 Kasım 2010 Salı

Az da olsa spor yapanlara benden tavsiyeler :)



Uyguladığınız fiziksel aktivitelerde, açlık durumunuz, sıvı tüketiminiz ve genetik yapınız, performansınızı olumsuz etkileyebiliyor.
Karbonhidrat tüketiminde kompleks, posa içeriği yüksek, vitamin mineral yönünden zengin olanlar (esmer ekmek, bulgur, pirinç, makarna, diğer tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebzeler, meyveler) tercih edilmelidir.
Özellikle pilates yapanların bilinenin aksine fazla protein tüketmelerine veya aşırı yağ kısıtlamasına gereksinim yoktur.
SIVI tüketimini artırın. Vücuttaki sıvı kaybının performansınızı azalttığı ifade ediliyor, Ayrıca, spor performansını etkileyen ürünler (ergojenik yardımcılar, sporcu ürünleri, vitaminler, kreatin ginseng vb) hakkında iddia edilenlerin bazen sadece sporcuların boşuna para harcamasına neden olduğu ifade edilirken, Spor performansını etkileyen ürünler kullanılmadan önce doktora ya da diyetisyene danışılmalıdır.

• Sıvı tüketimi için susamayı beklemeyin,
• Besin çeşitliliğini artırın,
• Özellikle sıcak havalarda sıvı tüketimini daha da artırın,
• Kaybedilen sıvının karşılanması amacıyla da belirli aralıklar (15- 20 dakikada 1 su bardağı kadar) su için,
• Spor öncesi, aşırı tok veya aç olunması performansı olumsuz etkiler.2-4 saat önce ve mideyi rahatsız etmeyecek şekilde yeterli sıvı, düşük yağ ve posa, yüksek karbonhidrat, orta düzey protein ve alışkın olunan yiyeceklerden oluşmalıdır,
• Spor yapan bireyler yeterli ve dengeli beslenmeyle tüm vitaminleri ve mineralleri alabilirler. Bu nedenle ek olarak vitamin ve mineral kullanmanıza gerek yoktur.

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder