3 Aralık 2010 Cuma

Tıbbi Pilates Nedir?


PİLATES diğer bir adıyla ”kontrol etme sanatı” Alman kökenli Joseph Pilates tarafından yaratılmış bir sistemdir. Doksan Yılı aşkın bir zamandır var olan Pilates önceleri sadece ünlü film yıldızlarının ve dansçıların gizli sırrı iken, daha sonraları etkin sonuçları sebebiyle hızla yayılıp uygulanmaya başlanmıştır. Pilates’e bir yaşam biçimi olarak bakmak hiçte yanlış sayılmaz. Pilates kendi içinde sürekli büyüyen, gelişen ve derinleşen bir felsefedir.

Tıbbi Pilates nedir?
Zihin ve vücut bütünlüğünü öngören denge, nefes ve hareketin kontrolünü, postür düzgünlüğünü ve stabilizasyonunu sağlayan , konusunda uzman bir fizyoterapist kontrolünde yapılan egzersiz programıdır.

Tıbbi Pilates Egzersizlerinin Amacı
- Tıbbi Pilates egzersizlerinin amacı, karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet sistemi oluşturmaktır. Pilatese göre vücut merkezi, derindeki kaslarla bel kemiğine en yakın kaslardan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açar. Pilateste kas yapısı bir bütün haline getirilir. Sakatlanmalar zorlaşır, dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.

Tıbbi Pilates egzersizlerini düzenli olarak en az 3-6 ay yapan kişilere sağladığı en önemli katkılar:

* Vücut farkındalığı yaratır,
* Duruşu düzelterek duruş bozukluğunun neden olacağı kas iskelet sistemi problemlerinden korur,
* Ağrıların ve şikayetlerin tekrarlanmasının ortadan kaldırır,
* Vücudun daha esnek olmasına yardımcı olur,
* Sıkı ve Kuvvetli karın kasları sağlar.
* Özellikle omurga olmak üzere, tüm eklem hareketleri üzerinde kontrol sağlar,
* Denge ve koordinasyonun arttırır,
* Dayanıklılığı arttırarak sakatlanmamıza engel olur.
* Kas kontrolümüzü artırır.
* Kasların kuvvet ve dayanıklılığının artmasına paralel günlük hareketler sırasında yaşanan yorgunluğu ortadan kaldırır.
* Daha doğru nefes alma, doğru duruş ve kasların doğru kullanımını öğretir..
* Konsantrasyon gücünü artırır.
* Vücuda faydasının yanısıra stresten uzaklaşmak için idealdir.
* Metabolizmayı hızlandırır.
* Atletik performansı arttırır.



PİLATES NASIL YAPILIR?
Pilates sıkıcı, sonsuz tekrar edilen sporlardan ayrılır. Bir hareket en fazla on kez tekrarlanır. Sonucu kısa zamanda hissedilir ve sonrasında gözlemlenebilir. Seans bittiğinde yorgunlu hali olmaz tam aksine tamamıyla rahatlamış bir halde ayrılırsınız.
Pilatesle hareketler birinden diğerine akar. Bu pilatesi zevkli bir hale getirir. Kendimizi bir dansçı ya da jimnastikçi gibi hissedersiniz.Pilatesle birlikte denge, kontrol gibi yetenekleri de kazanırız. Pilates zekice planlanmıştır ve bu yüzden harekette ekonomiyi sağlar. Sadece vücut ile değil vücut ve düşünce gücünün birleştirilmesi ile uygulanır. Bu yüzden sonuç etkili ve pozitif gelişme kaçınılmazdır.

Pilates ile tüm vücut esner ve omurların arası açılır. Dolayısıyla, bu teknik uzun süre uygulandığında düzgün duruşun sağlanmasıyla boyunun 2-3 cm uzaması mümkündür Pilates, kas yapısını bir bütün haline getirir. Bu sayede kilo vermeseniz de incelirsiniz çünkü kasların şekli vücudunuzu toparlar. Kısa sürede güçlü ve uzun kaslara sahip olmanızı sağlayan tek egzersiz yöntemi olan pilates, vücudun dayanıklılığını arttırdığı için sakatlanmaları büyük ölçüde önler.
Pilates'e göre: devamlı, düzenli ve akılcı bir şekilde yapılan vücut geliştirme sayesinde günlük işlerimizi daha kolay, daha doğal ve daha doyurucu bir hale getirebiliriz. Egzersiz salonlarında verilen egzersiz programları kas kuvvetini devamlı korumayı ve kuvveti sürekli artırmayı özendirici bir eğilim gösterir. Bu şekilde: kuvvetli kaslar daha kuvvetli, zayıf kaslar daha zayıf hale gelir. Pilates metodunda ise bunlara zıt olarak sonuçlar geç dönemlerde ortaya çıkar. Fakat yararları oldukça açık ve nettir. Ayrıca Pilates yönteminde egzersizlerle elde edilen sonuçlar, egzersizler bırakıldıktan sonra da devam eder.

Egzersizlere yeniden başlandığında iki yıl ara verilmiş bile olsa sanki dün bırakılmış hissi verir. Bunun dışında alışılmış egzersiz rutinlerden farklı olarak; diğer egzersizler kasları vücudun dışından içine doğru çalıştırırlar. Pilates de ise kaslar, vücudun derinliklerinden başlayarak dışına doğru çaıştırılır.

İçeriden dışarı doğru yapılan çalışmalarda vücudu çok daha iyi anlayabilirsiniz. Bu şekilde daha önce hiç bilmediğiniz kasları keşfederiz ve çok küçük kas grupları bile kullanılmaya başlanır. Sonuçta tüm hareket açıklığı boyunca yardımcı olabilecek bir kontrol mekanizması geliştirlmiş olur.

NEDEN TIBBİ PLATES ?
Pilates egzersizleri temel duruş pozisyonundan dirençli yapılan egzersizlere doğru zorluk derecesi değişen çeşitli egzersiz gruplarından oluşur.Egzersizler ;temel dönem egzersiz rutinleri, orta dönem egzersiz rutinleri ve ileri dönem egzersiz rutinleri olarak değişik seviyelerde yapılır.detaylı yapılan değerlendirmeler sonucunda kişi uygun egzersiz dönem programına alınmalıdır. geçmiş sakatlıkları göz önünde bulundurularak sakıncalı egzersizler programdan çıkarılmalı tamamen kişiye özel fiziksel kapasitesine ve vücut yapısana uygun egzersizler seçilmelidir.
Tıbbi pilates yıllardır fizik tedavide uygulanmakta ve koruyucu sağlık hizmeti mantığıyla da başarılı sonuçlar alınmaktadır.Joseph Pilates, tekniğini ilk geliştirdiği dönemde hasta bakıcısı olarak çalışmış ve egzersizlerini hastalarda uygulamıştır.yapılan çalışmalarda düzgün postürün(duruşun) ve devamlılığının sağlanması çeşit sakatlanmaların oluşma riskini azaltığı ve bazı bel, boyun, diz, kalça ve omuz problemlerinde tedaviye destek sağladığı ispatlanmıştır.tıbbi pilatesin uygulayıcıları FİZYOTERAPİSTLERdir.Yapılan egzersizlerde STABİLİZER sayesinde öncelikle stabilizasyonun kontorlünü geliştirilip diğer hareketler bunun üzerine eklenir. Tıbbi Pilates, vücudun duruşunu düzeltir. Daha doğru nefes alma, doğru duruş ve kasların doğru kullanımını öğretir. Bel ve sırt ağrılarının gidermeye ve oluşmasını önlemeye önemli ölçüde katkısı olup, fizyoterapistler tarafından önerilmektedir. Vücuda faydasının yanısıra stresten uzaklaşmak için idealdir.

Tıbbi pilates GÜVENLİdir,bir çok kas iskelet sistemi problemlerinde ve fiziksel kapasiteyi geliştirerek koruyucu anlamda kişinin yaşına ve fitness düzeylerine göre verilebilir.

“ HAYATA KARŞI DİK DURUN PİLATES YAPIN”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder